Yhteystiedot

Asumme Häijää/Sastamala

Parhaiten minut tavoittaa
vaahtopallon@gmail.com

Hoito ja yleistä tietoa

"Siili?? Siis ihan oikea? Sellainen joka pistää?" On tuttu lause kun kerron, että meillä asustaa Kolme tuhisijaa. Kyllähän ne siilin piikit pistävät kun se nostaa parituhatta piikkiän pystyyn suutuessaan tai säikähtäessään. Lemmikkisiili on kuitenkin tottunut käsittelyyn jo ihan pienestä pitäen ja omistajan kanssa se harvoin pallottelee vaan piikit ovat alhaalla ja sitä voi silitellä ja pitää sylissä ihan paljain käsin. Hansikkaita ei saa käyttää siiliä käsitellessä, koska silloin se ei totu käsittelyyn eikä omistajan hajuun.

Siilit elävät 3-6-vuotta. Ne ovat luovutus iässä 7-8 viikkoisina. Siilien paino vaihtelee paljon ruumiin rakenteen mukaan. Jollekkin siilille 200g on normaali paino kun taas toiselle 500g. Perus sääntö on kun siili näyttää sopusuhtaiselta se pääsee helposti palloksi tai sillä ei ole kyljet lommoilla se on normaali painoinen. Siilin painoa on tarkkailtava säännöllisesti pari-kolme kertaa viikossa, jotta huomaa jos se alkaa tippumaan äkillisesti. Jos näin käy on se usein oire jostain sairaudesta ja on otettava yhteyttä lääkäriin.

Siili on yöeläin ja nukkuu päivät ja tätä on kunnioitettava!! Siili on aktiivisimmaillaan iltaisin ja öisin. Jos siilin herättää usein päivällä se ressaantuu ja sairastuu helposti. Illalla herättyään meillä siilit syövät ja sen jälkeen ne pääsevät sylittelyyn vuorotellen. Siilit ovat reviiri eläimiä ja niitä ei saa pitää kahta samassa tilassa.

Hyönteiset ovat siilin pääravintoa. 2/3 ravinnosta on oltava erillaisia hyönteisiä. Ruokinnasta lisää ruokinta kohdassa.

Siili tarvitsee kokoonsa nähden paljontilaa, 2 m2 per siili. Ihanne kuitenkin olisi että siili saisi juosta irallaan asunnossa tai sillä olisi oma huone! Tällöin on kuitenkin pidettävä huoli, että lattian rajassa on yli 22 astetta lämmintä eikä siellä vedä! Moni siilisti on ratkaissut tila ongelman rakentamalla siililleen vanhasta kaapista kerrostalon. Hyllyjen väliin on laitettu rampit ja kaappiin on tehty lasista tai pleksistä ovet. Ovesta on nähtävä ulos, sillä siilit ovat aktiivisia ja tykkäävät katsella mitä huoneessa tapahtuu. Aitaus on myös oiva ratkaisu. Aitauksen reunan on kuitenkin oltava riittävän korkea n.40cm, ettei siili karkaa joku yö.
Häkki ei ole paras mahdollinen asumus siilille. Tarpeeksi isoja häkkejä ei taida olla ja siili voi kiivetä verkkoa pitkin ja satuttaa itsensä jäämällä kiinni tassustaan tai tippumalla. Jotkut ovat kuitenkin laittaneet aitauksen häkin lisäksi ja peittäneet kalterit ettei siili pääse kiipeämään niitä pitkin.
Siilin asumus on siivottava säännöllisesti. Itse vaihdan paperit juoksupyöränalta päivittäin ja muista kerroksista kerran viikossa tai tarpeenmukaan. Alusina EI saa käyttää puruja koska ne pölyävät ja vahingoittavat siilin keuhkoja. Hyviä vaihtoahtoja ovat sanomaldet tai/ja fleesen palat. Muita kankaita kun fleesejä ja muovitettua froteeta ei saa käyttää, koska niistä irtoaa lankoja jotka voivat takertua siilin jalkaan ja saada pahaakin jälkeä aikaiseksi!

Millaiseen hyvänsä asumukseen päädyittekin on siellä oltava siilillä myös aktiviteettejä, ettei siili tylsisty tai masennu. Mieluisin taitaa olla monelle piikkikkäälle juoksupyörä. Pyörän on oltava riittävän iso, 40cm halkaisijaltaan ettei siilin tarvitse juosta selkä mutkalla. Eläin kaupassa ei myydä siilille sopivia pyöriä, vaikkakin moni eläin kauppa myy isohkoa pyörää sopivana, tämä kuitenkin on liian pieni ja kuulemma aika huterakin kun siili painaa menemään siinä. Sopivan pyörän voi tehdä itse 65l saavista tai tilata toisilta siilisteiltä jotka näitä myyntiin tekevät. Siilit juoksetvat paljon, jopa 28km yössä.
Siilit harvoin osaavat pysähtyä kesken juoksun tekemään hätiään, joten aamuisin pyörä on usein kirjaimellisesti paskanen. Hiukankin kuivunut kakka on vaikea irroittaa. Itse suihkutan pyöristä ensin suurimmat kakat pois ja annan liota hetken, sitten suihkuttelen loput pois jotka lähtevätkin helposti liotuksen ansiosta.
Hiekkalaatikko on myös siilien suosiossa vaikkei sinne osaisi hätiä tehdäkkään, siellä on kiva möyhiä ja ottaa hiekkakylpyjä. Hiekka lentelee mukavasti pitkin poikin kaappia ja usein myös sieltä pois, joten kannattaa hankkia kannellinen vessa. (Eläinkaupoissa myytävät suuret kulmavessat ovat hyviä.) Hiekkana käytetään usein paakkuuntumatenta kissahiekkaa, chinchilla hiekkaa tai rautakaupoissa myytävää hiekkapuhallushiekkaa.
Jotkut siilit innostuvat myös leluista. Pallot, putket, keinulaudat, puusillat ym. ovat oivallisia virikkeitä siileille. On kuitenkin oltava tarkkana ettei leluista irtoa pieniä tai teräviä osia! Putkien on oltava tarpeeksi suuria, ettei siili jää niihin kiinni. Matojen ja muiden herkkujen etsiminen on siileille mieluisaa puuhaa. Varsinkin elävien hyönteisten jahtaaminen on kivaa ja sitä on hauska seurata. Eläviä ötököitä käytettäessä on vahdittava ettei ötökät pääse karkaamaan ja lisääntymään asunnossa.

Kotona on oltava pieni lääkekaappi josta löytyy

  • Desifiointiainetta, Septidiniä tai Betadinea
  • Lääkeruisku lääkkeen antoon esim. 1mm tai 2mm
  • Kynsisakset
  • Pumpulipuikkoja haavojen desifiointiin
  • Hilseilevän ihon hoitoon helokkiöljyä jota saa luontaistuotekaupoista
  • Myös pinsetit voivat olla tarpeen